woensdag 18 juli 2012

Waarom zou God rijk versierde kerken willen?

Waarom zou God rijk versierde kerken willen?

God kijkt naar het hart van mensen, niet naar het uiterlijk vertoon.

Het is volledig on-Bijbels om kerken níet te versieren. Waarom? Omdat de Bijbel ons zwart op wit het tegenovergestelde leert. In het Oude Testament beschrijft God aan Mozes hoe hij vereerd wil worden. Mozes werd opgedragen om een rijk versierde tabernakeltent te maken (Ex. 25-40). God is zeer specifiek in zijn beschrijving: Alléén de meest edele metalen en meest kostbare stoffen mochten gebruikt worden. In de zestien hoofdstukken, die het tabernakel beschrijven, komen de woorden goud en zilver maar liefst 87 en 23 keer voor! In hoofdstuk 25 alléén al komt het woord goud 18 keer voor op een totaal van 40 verzen. Lees hier verder.....

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Is dat dan een reden om allerhande halfnaakte mannen, vrouwen en baby's op kerkplafonds te schilderen? Dat verbaasde mij nogal in Rome.
Vooral omdat vrouwen kerken met bedekte schouders moeten betreden, terwijl in de kerk schilderingen van halfnaakte vrouwen hangen. Waarom moeten niet allebei kuis zijn?

Hugo Bos zei

Helemaal mee eens. Dit is ook meermaals een discussiepunt geweest in de Katholiek Kerk. De schilderingen van de Sixtijnse kapel waren aanvankelijk niet zo kuis, totdat het concilie van Trente besloot de beruchte braghe, de windsels waarmee de naaktheid van veertig figuren in de Sixtijnse kapel werd bedekt, aan te laten brengen. Later werden deze door recente zittende Paus Johannes Paulus II weer weggehaald. Dat had naar mijn mening nooit moeten gebeuren.