maandag 9 januari 2012

Update

Onderstaand het geupdate artikel over gescheiden zitten van mannen en vrouwen.
Toegevoegd is dit gedeelte:
"In de meeste katholieke kerken is nog altijd een duidelijke verwijzing naar het gescheiden zitten van mannen en vrouwen te vinden. Links bevindt zich namelijk het beeld van de H. Maagd, de patroonheilige van vrouwen. Terwijl rechts meestal een mannelijke patroonheilige te zien is, zoals de H. Jozef. Zo kun je als man dan wel als vrouw kijken naar de patroonheilige die past bij jouw mannelijkheid of vrouwelijkheid."

2 opmerkingen:

Francis zei

Hallo Hugo,

Ik vond het een interessante kwestie, bedankt voor het aanstippen.
Betekent dit dat mannen en vrouwen in de rooms-katholieke kerk in de afgelopen 2 eeuwen ooit gescheiden hebben gezeten? Van de orthodoxe kerken is me dit bekent maar in welke periode was dit het geval in de rooms-katholieke kerk?

Hugo Bos zei

Hallo Francis,
Ik ben geen historicus, dus kan het niet met 100% zekerheid zeggen. Maar volgens mij is het een heel oud gebruik dat vanaf het eerste begin van het Christendom voorkwam, bij de Joden zaten mannen en vrouwen natuurlijk ook gescheiden, sterker nog, vrouwen mochten niet eens in de tempel komen, alleen maar in de voorhof der vrouwen. Het is eigenlijk de regel gebleven tot minimaal begin vorige eeuw en op veel plekken nog tot de later. Nu is het vrijwel uitgestorven geloof ik. Ik ken alleen Gereformeerde of Hervormde kerken die dit nog praktiseren.